Den senaste uppdateringen från SLU tillkom ytterligare 5 grupper med vargar. Inga fler familjegrupper eller revir identifierade i Dalarna vid denna uppdatering.
Den senaste månaden finns det 14 rapporterade vargförekomster här i Dalarna, källa Skandobs.se.
Är det så att i Dalarna har vi fler vargar som är ensamma eller där ena partern saknas och då inte blir identifierade utifrån förutsättningarna för inventeringen?
Nedanstående text är hämtad från SLU rapport om varginventeringen:
Målet med varginventeringen i Sverige vintern 2024/2025 är att dokumentera samtliga familjegrupper, revirmarkerande par och föryngringar (årsvalpar). Inventeringen sker under perioden 1 okt – 31 mars. Antalet föryngringar används för att uppskatta hela populationens storlek i antal individer.
I renskötselområdet ska även antalet vargar per sameby fastställas. Inventeringen i samebyarna sker under hela året.
En familjegrupp vargar (kan även kallas flock) består som regel av hane och tik och deras valpar. Oftast är det årsvalpar (de föds på våren), men även valpar från tidigare kullar kan ibland finnas kvar.
En familjegrupp kan även bestå av föräldrar med enbart valpar från tidigare kullar även om det är mer ovanligt. Några sådana familjegrupper brukar dock dokumenteras varje år i Sverige. Om en familjegrupp innehåller årsvalpar har en föryngring skett i reviret.
Ett vargpar som etablerat sig i ett revir, men som ännu inte fått valpar. I sällsynta fall kan ett vargpar åtföljas av en tredje varg, till exempel ett syskon till någon av dem.
Fall där årsvalpar dokumenteras, men där en familjegrupp enligt definitionen ovan inte kan påvisas på vintern. Dessa föryngringar ingår i underlaget för beräkning av populationens storlek.
En detaljerad slutrapport med resultaten publiceras i juni varje år.