tisdag 03 december 2024 kl 08:59

Vildsvin- En möjlighet

Projektet ”Vildsvin – en möjlighet” drevs av Svenska Jägareförbundet tillsammans med
Jägareförbundet Dalarna, LRF Dalarna och Lokal Gastronomi med finansiering från europeiska
jordbruksfonden som beviljades av Länsstyrelsen Dalarna.

Målet med projektet var att öka intresset för vildsvinsjakt, minska skador i lantbrukares gröda samt stimulera användandet av vildsvinsköttet i det offentliga köket.
Inom projektet genomfördes ett stort antal aktiviteter och utbildningar runt om i Dalarna.

Dessa hade fokus på vildsvinet med artkännedom, förvaltning, problematik i växande gröda,tillvaratagande och viltmat. Inom projektet anordnades även en utbildningsjakt på kursgården i Forsmark samt jakter med fokus på att minska skador på jordbruksmark. Dessa jakter gav möjlighet för projektet att servera vildsvinskött på två skolor i södra Dalarna.
Både Jägareförbundet, LRF och Lokal Gastronomi har presenterat sina tankar och idéer om hur vi bäst samarbetar samt hur vi kan hjälpas åt så att fler kan ta del av detta fantastiska viltkött.

Projektet har gett jägare och lantbrukare en möjlighet till kontakt och  etablering av ett bra utbyte.

Under projektets gång har uppskattningsvis över 600 personer tagit del av föreläsningar, utbildningar och servering av vildsvinet som viltkött.
Förhoppningen är att när fler ser potentialen i vildsvin som livsmedel kommer det bidra positivt genom ökad jakt och minskade skador som följd.

Senast uppdaterad den 11 dec 2024